Forum voor professionals: “Welke oplossingen bestaan er voor het beheer van bioafval in ondernemingen?”

De inschrijvingen zijn geopend!

Inspirerende getuigenissen | Ervaringen delen | Begeleiding voor professionals | Business networking |

Wist u dat in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vanaf 1 mei 2023 een sorteerplicht geldt voor het bioafval (groenafval en voedselafval) van professionals? Het afval dat in een bedrijf geproduceerd wordt moet ter plaatse verwerkt worden of opgehaald worden voor valorisatie.

Tal van overheidsbedrijven en particuliere ondernemingen zijn er al in geslaagd hun organisch afval te voorkomen, te beperken, te sorteren en beter te benutten. Er bestaan verschillende vernieuwende oplossingen en facilitators staan ook klaar met hun diensten om u te begeleiden bij de stappen die u zet.

Kom als professional uit eender welke sector vernieuwende initiatieven ontdekken en stel al uw vragen aan onze experts en onze facilitators!

Wanneer?

22 november, 9-13.30 uur, Tour & Taxis
BEL-Auditorium – Leefmilieu Brussel
Havenlaan 86c – 1000 Brussel

Op het programma:

8.30 u.: Onthaal met koffie

9.15 u.: Voorstelling van de uitdagingen

  • Welkomstwoord van het kabinet van minister Alain Maron, belast met klimaattransitie, leefmilieu, energie en participatieve democratie
  • Voorstelling van de concrete oplossingen die zijn ingevoerd in andere Europese steden (Parijs, Milaan enz.) met Jean-Benoît Bel van ACR+, de vereniging van steden en regio’s voor het duurzaam beheer van hulpbronnen 
  • Voorstelling van de uitdagingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en van de diensten van facilitators met Michaël Ooms, expert afval en biomethanisatie voor rekening van Leefmilieu Brussel en Nicolas Scherrier van Leefmilieu Brussel

10.15 u.: Uitwisseling van ervaringen (deel 1):

    • Sorteren en inzamelen van bioafval met Marine Ronquetti van de federatie DENUO, Darling Ingredients Belgium, Patrick Beaudelot van de CERIA-campus en Kathy Brison van het FAVV

10.45-11.15 u.: Koffiepauze

 11.15 u.: Uitwisseling van ervaringen (deel 2):

    • De preventie van bioafval met Jean-Marie Savino, vertegenwoordiger van de facilitators bioafval voor professionals
    • Compostering op bedrijventerreinen met Boris Feron van het coöperatieve restaurant Mazette en Sylvain Mathieu van landschapsarchitecten Henrion 
    • De industriële verwerking van bioafval met Michaël Ooms, expert afval en biomethanisatie voor rekening van Leefmilieu Brussel en Philippe Robinet van Brussel-Compost
    • De behoefte aan kwaliteitscompost voor tuinbouw en groene ruimten met Gabriele Annicchiarico van het project Graines de Paysans
    • En nog veel meer!

12.30-13.30 u.: Infostanden en networking lunch

Standen van inzamelaars en innovatieve ondernemers

  • Compost in City van Recyclo
  • Grow & Prevent van Happy Hours Market
  • Les Gastrosophes vzw
  • MCA Recycling
  • Renewi
  • Vanheede

Standen van facilitators voor professionals van Leefmilieu Brussel

Een ontmoeting die aan elkaar wordt gepraat door regisseur, journalist en presentator Nic Balthazar.

Schrijf u hier in voor 17 november!

Hebt u vragen? Neem contact met ons op via plandechet@environnement.brussels

Dit forum is een evenement georganiseerd door Leefmilieu Brussel in het kader van het gewestelijk Hulpbronnen- en Afvalbeheerplan, in samenwerking met ACR+. Het vindt plaats ter gelegenheid van de Europese Week van de Afvalvermindering en de Shifting Economy Week.

Praktische info

Organisatie:
Leefmilieu Brussel in samenwerking met ACR+
Datum:
  • >
Taal :
Nederlands
Locatie:
BEL-Auditorium
Adres:
Havenlaan 86c
1000 Brussel
Toegankelijkheid PBM:
Ja
Prijs:
Gratis
Reservering vereist:
Ja

Deze evenementen kunnen u ook interesseren

Praktische opleiding: Naar een zero waste keuken: hoe verspilling tegengaan in de keuken en in het restaurant/kantine tot

  • Voeding
  • Afval

Georganiseerd door Rikolto in samenwerking met EVA vzw

Reservatie vereist

Inschrijvingstarief gratis
Neem deel aan dit event Praktische opleiding: Naar een zero waste keuken: hoe verspilling tegengaan in de keuken en in het restaurant/kantine

Regenwater en milieuvergunningen tot

  • Water
  • Energie

Georganiseerd door Dienst Opleidingen Duurzame Gebouwen in samenwerking met de Departement Water van Leefmilieu Brussel en CERAA, Cenergie & E² = MC

Reservatie vereist

Inschrijvingstarief 50€
Neem deel aan dit event Regenwater en milieuvergunningen

Recyclage van materialen

  • Afval
  • Circulaire economie
  • Energie

Georganiseerd door Dienst Opleidingen Duurzame Gebouwen van Leefmilieu Brussel in samenwerking met Cenergie

Reservatie vereist

Inschrijvingstarief 50€
Neem deel aan dit event Recyclage van materialen